İş kazası veya meslek hastalığı halinde işverenin yapması gereken işlemler şunlardır :
Kaza anında ilkyardım müdahalesi
İş kazasını Kuruma ve Kolluğa bildirme
İş kazası veya meslek hastalığı işverenin kusuruyla meydana gelebileceği gibi işçinin kusuruyla da meydana gelebilir. Yasalar gereği işçinin pek bir sorumluluğu bulunmamaktadır. İşverenin kusuru ile iş kazasının meydana gelmesi halinde Kurum, giderleri işverene rücu edebilmektedir. İş kazası veya meslek hastalığı ;
İşverenin kastıyla,
İşverenin güvenlik,sağlık vb. mevzuat hükümlerine aykırı davranmasıyla,
İşverenin suç sayılabilir hareketiyle
gerçekleştiği takdirde işverenin sorumluluğu doğmakta, Kurum yapılan giderler için işverene rücu davası açabilmektedir. Bunun haricinde Kurum, işverenin işçinin sigortasını başlatmaması halinde de giderler için işverene rücu edebilmektedir. Kaçınılmazlık ilkesi, işverenin maddi sorumluluğunu kaldırabilir. Kaçınılmazlık ilkesi, olay anında alınabilecek tüm önlemlerin mevzuatlar ve hayat şartları doğrultusunda alınmasına rağmen iş kazasının veya meslek hastalığının önüne geçememesi durumudur.
İş Kazalarında Kusur Oranlarının Belirlenmesi
İş kazası halinde kusur oranlarının belirlenmesi önem taşımaktadır. Nitekim Kurum ve işveren arasındaki gider paylaşımı kusur oranlarının belirlenmesi halinde paylaşılacaktır. Bunun yanı sıra üçüncü kişinin kusuru da söz konusu olabilir. İşbu nedenle kusur tespiti çok büyük önem taşımaktadır.
Maluliyet ve ölümle neticelenen iş kazalarında kusur oranları mahkemelerce tesis edilecek ve rücu işlemleri mahkemece belirlenen kusur oranları üzerinden gerçekleştirilecektir.
Maluliyet ve ölüm haricinde neticelenen iş kazalarında ise denetim raporlarında verilen oranlar ve kaza tutanaklarında belirtilen hususlara göre kusur oranları belirenecek ve rücu işlemleri buna göre gerçekleştirilecektir.
- Log in to post comments